Cryolipolízis -zsírbontás

A lokalizált zsírfelhalmozódás csökkentése, az egyik legkeresettebb orvos esztétikai  beavatkozás.  Az invazív módszerek fokozott kockázata miatt növekszik az igény a nem sebészeti zsírbontás, alakformálás  iránt. Az orvosi cryolipolízis a klinikai tanulmányok és kutatások alapján nagy hatékonyságú, és kis kockázattal járó módszer a test kontúrozásra,  ezért élvonalbeli, növekvő számban végzett kezelés.  

A gép egy orvosi eszköz, amely cryolipolízissel (zsírfagyasztással történő zsírbontás) , a zsírszövetek szabályozott hűtésével éri el a zsírsejtek szabályozot sejthalálát (adipocita apoptosis). 

Lehetővé teszi a bőr alatti zsírszövet mennyiségének csökkentését a zsírsejtek számának végleges  csökkentésével. 

Hogyan pusztulnak el a zsírsejtek a cryolipolizis során


Az eljárás azon a megállapításon alapul, hogy a zsírsejtek sokkal érzékenyebbek a hideg hőmérséklet okozta károsításra, mint más sejtek, például a bőr sejtjei. A hideg hőmérséklet megrongálja a zsírsejteket. A sérülés a test gyulladásos reakcióját váltja ki, ami a zsírsejtek halálát eredményezi. A makrofágokat, egyfajta fehérvérsejteket és a szervezet immunrendszerét aktiválják, és a kezelt területekről a elszállítják az elpusztult zsírsejteket és törmelékeiket.

A kezelés menete


A zsírréteg méretét, tömörségét értékeljük, ennek  megfelelően választjuk ki a kezelőfejet , és  végezzük el a kezelést.

A bőr védelme érdekében a területre gélpárnát alkalmazunk. A bőr alatti zsírsejtek (adipociták) rétegének fagyasztására használatos, a területnek megfelelő nagyságú és alakú kezelőfejet (applikátor) felhelyezzük, és a kezelt területet  vákummal rögzítjük az applikátor nyílásába. Ezután a zsírréteget fokozatosan -8 C hőmérsékletre hűtjük.

 

A kezelés általában 70 percet vesz igénybe.

A kezelés során jelentkező érzések, intenzív hideg, bizsergés, csípés, fájdalom 5-10 perc után csökkennek, amikor a terület zsibbad a hűtési folyamat során. 

A terület kezelése után az applikátort eltávolítjuk. A területet átmasszírozzuk.

 

Mi a Cryolipolizis várható eredménye? 


A klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az első kezelés eredményeképpen  körülbelül 4 hónap múlva átlagosan 15 és 28 százalék közötti zsírsejt szám csökkenés figyelhető meg.

3 kezelést követően az adott területen optimális esetben a zsírsejtek 70%-a elpusztul.

A drámai javulás körülbelül 2 hónap után észlelhető.

Az optimális eredményhez területenként 1-3 kezelés javasolt, a kezelések között 6-8 hétnek kell eltelnie.

Mivel a kezelés során a zsírsejtek elpusztulnak, és nem regenerálódnak, így amennyiben az életmódban nem következik be változás ( súlynövekedés), az eredmény véglegesnek tekinthető. 

Az elvégzett kezelések eredményét minden kontrollon értékeljük, a további kezeléseket ennek megfelelően választjuk. Sok esetben a végső eredményt kombinációban érjük el, leggyakrabban a HIEMT módszerrel kombinálunk, hogy a zsírmennyiség csökkenése és a bőr feszesedése is mevalósuljon! 

A kezelés mellékhatásai és szövődményei

A kezelést követően nincs felépülési idő, folytathatóak a mindennapi tevékenységek.

A kriolipolízis nem invazív eljárás, ezért nem igényel vágásokat, érzéstelenítést vagy olyan gyógyszereket, amelyek allergiás reakciót okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a szövődmények és mellékhatások aránya alacsonyabb, mint az invazív eljárásoknál, mint például a zsírleszívásnál.

Az esztétikai sebészeti folyóirat elemzése szerint 1445 emberből csak 12 ember - ami kevesebb, mint 1 százalék - jelentett komplikációt. A leggyakoribb szövődmény a kezelt terület érzéscsökkenése a kezelés előtti állapothoz képest.

A kezelést követően előfordulhat duzzanat, érzékenység vagy érzéscsökkenés, bőrpír, helyi fájdalom.  

 

Kinek ajánlott a cryolipolízis?

Akik nem testtömeg csökkentésre, hanem lokalizált zsírcsökkenést szeretnének elérni műtét nélküli orvos eljárással.  

Nem heyettesíti a súlysökkentéshez szükséges egészséges táplálkozást, és a testmozgást. A helyi zsírlerakódások kezelésére szolgáló orvosi eljárás, amely a testkontúrok és arányok centiméterekben mérhető változását okozza, véglegesen csökkentve a kezelt területeken a zsírsejtek számát.

Ellenjavallatok és relatív ellenjavalaltok:

 • Hidegérzékenység, például hideg csalánkiütés vagy Raynaud-kór
 • Isopropil-alkoholra, propilénglikollal szemben ismert érzékenység vagy allergia,
  fruktóz és glicerin.
 • Terhesség
 • Szövődményes cukorbetegség ( neuropathia, keringesromlás)
 • Vérzési rendellenességek vagy vérhígítók
 • Sérv a kezelés helyén vagy annak közelében.
 • Aktív bőrbetegségek
 • pacemaker Krónikus fájdalom.
 • Szorongási zavar
 • Jelentősebb bőrfelesleg a kezelt területen ( az eljárás a bőrfelesleg megszűntetésére nem alkalmas)
Ez az oldal a SPEEDPAGE weboldal készítővel készült